Как да се (пре)борим с дезинформирането в социалните мрежи?

Добре, че Тръмп беше избран за новия президент на Съединените щати, че да се заговори най-сетне по темата за заливането с информация в интернет и социалните мрежи, с изключително лесното дезинформиране на масите, тролването и автоматичното споделяне на статии, на които сме прочели само заглавието… Може би това не е била причината да изберат Тръмп, но със сигурност проблем има.

screen-shot-2016-11-15-at-4-31-21-pm

Huffington Post си направиха експеримент прясно-прясно с абсолютно подвеждащо заглавие. То гласи: “Бърни Сандърс може да замени Тръмп за президент с малко известна вратичка в закона”, а авторът Matt Masur само предполага колко много от “читателите” са шернали този пост без да видят всъщност за какво говори в него. Защото хората се хващат като удавници за сламка за четива, които отговарят на това, което искат да видят.

Проблемът е следният: интернет и в частност социалните мрежи, са абсолютно заляти от информация – коя грешна, коя вярна. Това няма значение, защото масата приема за чиста монета и двете, без да мисли.

Най-важното нещо в едно функциониращо общество е добре информирана общественост. В момента имаме не само неинформирани, а направо дезинформирани маси.

В статията си, Masur предлага 5 начина да се борим срещу това болно явление:

1. Първо чети. После споделяй.

Всички сме го правили, но определено е време да престане да ни мързи и да четем какво споделяме. Или да не го споделяме изобщо.

2. Провери източника. И източника на източника.

Както ценната и истинска информация, така и абсолютният боклук идват от нетрадиционните медии в днешно време. Така че ако четете твърдения, статистики и т.н. – ако не е посочен източника на информация, удряйте хикса директно.

3. Не се подлъгвайте по рециклирани истории.

Много често се случва някой да извади статия от преди година, две и повече и да я направи пълна сензация днес. Гледайте винаги датите на публикациите, не се излагайте като шервате стари неща с убеждението, че сте разкрили поредната схема срещу обществото.

4. Ако се интересувате от фактите, игнорирайте крещящите заглавия.

Както пише Masur, не е забранено да имаш отношение по дадена тема, това е нормално и всеки има право да изразява своята позиция. Но не си правете илюзиите, че тази информация е обективна и абсолютната истина. Тя е пристрастна. За да избегнете пристрастните публикации, избягвайте медии, които са се доказали като “купени” и манипулирани; публикации от хора, блогове, медии, които се подвизават под етикети като “демократ”, “социалист”, “либерал” и т.н. Те гледат нещата от тяхното си балонче.

5. Google it!

На последно място, има търсачки (не само Google), в които можете да проверите информацията в повече детайли. Ако прочетете нещо съмнително, крайно, невероятно, шокиращо – проверете къде са писали за него. Проверявайте кой пише; какъв е сайтът, в който е писана публикацията.

_

С две думи, мислете, бе! Четете преди да лайвате, шервате, wow-вате, пръскате сърчица. Държете поне малко на правдоподобността; запазете уважението към вашата персона, че сте човек, който не споделя глупости насам-натам.

_

Прочетете цялата оригинална статия тук.

Why not join the conversation?